Ajankohtaista /

Arvonlisäverokanta nousee syyskuussa 2024

Arvonlisäverokanta nousee syyskuussa 2024

Arvonlisäverokanta nousee syyskuussa 2024. Olemme varmistaneet, että järjestelmämme taipuvat tähän muutokseen ja työt tähän liittyen on jo aloitettu. Alla lyhyt tietoisku muutoksen vaikutuksista ja seurauksista

Arvonlisäverokanta nousee syyskuussa 2024

Arvonlisäverokanta nousee syyskuussa 2024. Olemme varmistaneet, että järjestelmämme taipuvat tähän muutokseen ja työt tähän liittyen on jo aloitettu. Alla lyhyt tietoisku muutoksen vaikutuksista ja seurauksista. Käyttehän sen läpi ja välitättehän sen tarvittaessa yrityksenne sisäisesti kaikille asianosaisille.

Muutos on vaikutuksiltaan sen verran laaja, että odotettavissa on varmasti jonkin verran väärinkäsityksiä ja hämmennystä, myös teidän asiakkaiden, toimittajien ja verottajankin suunnalta. Yhdessä niistä kuitenkin varmasti selvitään!


Yleinen arvonlisäverokanta nousee 1.9.2024 lähtien 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Jotta pääsette soveltamaan uutta arvonlisäverokantaa heti syyskuun alusta oikealla tavalla, lue tämä lyhyt ohjeistuksemme ja tutustu asiaan tarkemmin tiedotteessa esitetyistä linkeistä. Jäljempänä kerromme esimerkinomaisesti niistä tehtävistä, jotka edellyttävät toimia niin meiltä kuin teiltä.

Ydinkysymys on, milloin tavaran tai palvelun myyntiin ryhdytään soveltamaan uutta verokantaa. Pääsääntö on, että kun tavara on toimitettu tai palvelu suoritettu 1.9.2024 tai sen jälkeen, myyntiin sovelletaan 25,5 prosentin verokantaa. Vastaus kysymykseen ei ole kuitenkaan näin yksiselitteinen. Esimerkiksi, jos asiakas maksaa elokuussa ennakkomaksun hänelle vasta syyskuussa toimitettavasta tavarasta, vero ennakkomaksusta menee 24 prosentin mukaan, vaikka tavara toimitetaan syyskuussa.

Tilisanomat-lehden verkkoversioon on koottu iso tietopaketti näistä arvonlisäverokannan soveltamistilanteista. Sisältö on luettavissa maksutta osoitteessa: https://tilisanomat.fi/verotus/arvonlisaveron-yleinen-verokanta-nousee

Suosittelemme, että yrityksenne hinnoittelusta ja sopimuksista vastaavat sekä laskutusta ja kassajärjestelmiä hoitavat henkilöt tutustuisivat tietopaketin sisältöön.

Arvonlisäverokannan muutos vaatii arvonlisäverolainsäädännön sisällön ja soveltamisen osaamista paitsi tilitoimistomme ammattilaisilta myös esimerkiksi yrityksessänne laskutusta hoitavilta henkilöiltä. Käytännön toteutus vaatii meiltä yhteispeliä. Jos käytätte tarjoamiamme ohjelmistopalveluja, toteutamme niihin arvonlisäverokannan muutokset ja ohjeistamme ohjelmiston käytössä. Jos taas käytätte suoraan ohjelmistotaloilta hankkimianne ohjelmistoja, hoidatte tarvittavat muutokset yhdessä ohjelmistotoimittajanne kanssa. Meiltä saat tällöinkin tarvittaessa opastusta arvonlisäverotukseen liittyvissä asiakysymyksissä.

Arvonlisäveroa käsitellään monissa ohjelmistoissa, esimerkiksi laskutus- ja kassajärjestelmissä, toiminnanohjausjärjestelmissä sekä matkalaskujärjestelmissä. Uuden 25,5 prosentin arvonlisäverokannan lisäämisen ohella (ohjelmistosta riippuen) pitää päivittää esimerkiksi tuoterekisteriä, kirjanpidon tilejä tai matkalaskujen kululajeja. Ohjelmistojen lisäksi pitää tarkastella esimerkiksi esitteitä, tarjouksia ja sopimuksia, erityisesti kun tuotteita ja palveluja myydään kuluttajille arvonlisäverollisin hinnoin.

Näistä arvonlisäverokantamuutoksen käytännön tehtävistä löydät esimerkkilistan Taloushallintoliiton verkkosivuilta:
https://taloushallintoliitto.fi/laadimme-muistilistan-arvonlisaverokannan-noston-toimenpiteista/

Jos mielessäsi pyörii kysymyksiä tai jokin asia mietityttää, rohkaisemme sinua lämpimästi ottamaan yhteyttä!
On meidän ilo olla avuksi.


📍Hitsaajankatu 22, 00810 Helsinki
🌏 www.cdy.fi
📱09 34 36 380

Lue blogikirjoituksemme miten voimme olla avuksi lomasi aikana:
Yrityksen apuna

Jaamme ajankohtaisia uutisia somessa, tule mukaan:
https://www.facebook.com/cdyhtiot
https://www.instagram.com/cdyhtiot/

Jatka lukemista:

Yrityksen apuna myös lomalla

Nauti lomasta ilman stressiä — me hoidamme yrityksesi kirjanpidon ja taloushallinnon, jotta sinä voit keskittyä lomailuun. Kesäloma lähestyy ja on aika ansaitulle tauolle — näin voimme olla yrityksen apuna!